Grønn jakt går dårlig

Maoistene slår tilbake. Se hva Rajesh skriver til oss.

Indiske politistyrker har innledet sin såkalte "Green hunt", der målet er å utradere de maoistiske geriljagruppene i nordøstre deler av India. Men nylig gikk myndighetene på et av sine største nederlag i den borgerkrigslignende aksjonen, da minst 75 mann ble drept. Mer bakgrunn om maoistsituasjonen finner du her. Nedenfor er en rapport fra Jagriti Vihara-medarbeideren Rajesh Prasant, datert  7.4.2010:

"Kjære venner. Namaste. Håper dere alle har det bra. Med oss står det fint til, og vi er travelt opptatt i vårt arbeid.Noen av dere har sikkert hørt om maoistenes nedslakting av politifolk i Jharkhands nabodelstat.

Medlemmer av Central Reserve Police Force (CRPF) ble lurt inn i en felle av maoistene, og meiet ned i to separate bakholdsangrep i Dantewada i delstaten Chhattisgarh. Styrken bestod av 80 politifolk, og bare noen få overlevde angrepene. Dette er det største angrepet i maoistopprørernes historie i området. CRPF hadde etteretningsmeldinger om at geriljaavdelinger oppholdt seg i nærheten, og var i gang med ettersøk for å lokalisere opprørerne. Men maoistene var smartere en politistyrkene. De holdt CRPF under kontinuerlig oppsikt, og minela veien omkring. Uvitende om dette ble politifolkene omringet og drept. Indias sentrale myndigheter har startet operasjonen "Green Hunt" i maoistenes virkeområde, inkludert vår delstat Jharkhand, for å eliminere dem. Men i mangel av god opptrening av politifolk og strategiske planer, og dessuten mangel på politisk vilje, har aksjonen forvandlet seg til en "Red Hunt"-offensiv.

Geriljaavdelingene holder sine komfortable posisjoner i skogene. De er lommekjent i terrenget og kommuniserer godt med landsbybefolkningen. Politistyrkene er på bortebane, og er fremmede overfor lokalbefolkningen. Det er den viktigste grunnen til at myndighetene mislykkes. Lignende ting har også skjedd i Jharkhand, og folk er redde. Fra delstaten vår ble dannet i november 2000 fram til 10. mars 2010 er det registrert 3291 opprørsaksjoner. Omkring 1931 mennesker er drept i disse episodene (1069 sivile, 389 politimenn og 473 geriljamedlemmer), i følge myndighetens egen statistikk. Det er opplagt at sivilbefolkningen er i store vanskeligheter. Både politistyrkene og maoistene hevder å kjempe på deres side. Likevel er det de som må bære de største ofrene. Etter min mening er det bare en ting som kan bedre situasjonen. At myndighetene arbeider målbevisst med sosioøkonomisk og politisk utvikling i de berørte delene av landet.

Til slutt et ønske om en bedre situasjon for landet vårt.

Vennlig hilsen Rajesh" (Oversatt av Trond Berg)