Endelig kom seljordelever til India

Her er reiserapprten fra elevene ved Seljord Folkehøgskole:

 

Tidlig om morgenen, lørdag 3. oktober 2015 dro vi til India. For de aller fleste var dette et første møte med den indiske kulturen. Seljord Folkehøgskule har støttet Jagriti Vihara i mange år, men elevene har aldri besøkt prosjektet. Nå var tiden inne for å endre på det: 9 elever meldte seg på valgfag «India» og sammen med internatleder Marieke skulle vi besøke Jagriti Vihara!

Jagriti Vihara er et skole- og landsbyprosjekt for urbefolkningen i Ranchi-distriktet. Formålet med turen var å dra ned til Jagriti Vihara for å se hva pengene brukes til, og for å få et innblikk i hvordan organisasjonen arbeider. Reisen tok omtrent ett døgn og etter litt frem og tilbake på flyplassen fikk vi hele 1 time med søvn før opplegget var i gang. Vi jentene måtte alltid ha klær som dekket knær og skuldre, så vi merket fort at det kom til å bli 10 varme dager. Først dro vi til byen Agra hvor vi fikk servert vårt første indiske måltid og de fleste fikk kjenne at inderne er ganske mye rausere med krydder enn hva vi nordmenn er! I Agra fikk vi omvisning på Agra Fort og fikk se et av verdens nye syv underverker, nemlig Taj Mahal, både på dagtid og i soloppgang.

Deretter fortsatte turen på vei mot Jagriti Vihara og solidaritetsprosjektet vårt. Togturen til Ranchi var hele 17 timer lang. Ranchi er ingen typisk turistby, men vi gikk allikevel ut for å se oss rundt. Det var interessant å se hvordan hverdagen i en vanlig by i India ser ut. Det var veldig mye biler, tuk-tuks og folk over alt. Generelt var det mye søppel i gatene og det er ganske langt fra det vi er vant med i Norge.

Dagen etter fikk vi endelig begynt på solidaritetsprosjektet. Første stopp var en skole i landsbyen Korri, som startet med at noen initiativtakere i landsbyen tok kontakt med Jagriti Vihara. Skolen hadde ikke hatt besøk på flere år, så gleden og velkomsten da vi kom dit var enorm! Vi framførte sanger for hverandre og lærte oss en indisk dans sammen med skoleelevene.

Videre dro vi til Jagriti Vihara sin "base", som er en slags oase i et ellers rimelig tørt landskap. Her traff vi på Jaya som også var i Seljord for noen uker siden og vi fikk møte jentene som bor der. Vi hadde en veldig koselig stund hvor vi sang og danset. Neste dag dro vi til en skole i landsbyen Dumaro, som lå ca. 4 km unna basen. Vi besøkte hver enkelt klasse før hele skolen samlet seg ute og vi hadde en dialog med skoleelevene om alt fra antall søsken til fremtidsønsker. Vi avsluttet dagen med å møte jentene som bor på Jagriti Vihara igjen og vi hadde det veldig moro.
Avskjeden med jentene som bodde på Jagriti Vihara var trist og togturen tilbake til Delhi enda lenger enn den som var til. De 20 timene gikk med til kortspill, yatzy, prating, strikking, tegning og soving.

Tilbake i Delhi var vi på sightseeing i byen. Vi fikk sett et buddhisttempel, hindutempel, lotustempelet, Qutub Minar som er 72,5m høyt, India Gate og ikke minst sett forskjellen på New og Old Delhi! New Delhi var pent og ryddig og så og si folketomt (i hvert fall etter indisk standard), mens Old Delhi var stappfullt av folk, biler, tuk-tuks og alt annet.

Nå har vi kommet oss tilbake til trygge og rolige Seljord og vi sitter igjen med mange uforglemmelige minner. For et land, for en tur og ikke minst: for en glede at vi på Seljord Folkehøgskule kan støtte Jagriti Vihara!